Wijngaard Minderhoudhoeve 2017-12-19T14:45:59+00:00

Wijgaard Minderhoudhoeve

Druiven verbouwen op de bodem van de zee. Dat doen we bij Wijngaard Minderhoudhoeve in Swifterbant, Flevoland. De rijke zeebodem geeft onze wijn een eigen smaak. Proef de oogst van nieuwe aarde.

Eind 2004 zijn wij naar Flevoland zijn gekomen, een paar jaar later ben ik (Pieter) op studiereis geweest naar Italië, een kijkje in een fabriek die rotorkopeggen maakt. Natuurlijk stond er ook een bezoek aan een wijngaard met wijnkelder op het programma. Geïnspireerd door de wijngaard en de wijn stelde ik mij een wijngaard voor in Nederland op onze boerderij.

In 2013 volgden wij een cursus wijnbouw. In datzelfde jaar plantten wij 600 stokken van het ras Carbernet Cantor (rode druif). Een jaar later, in 2014, hebben we nog eens 1000 stokken geplant. Deze keer witte druiven: twee verschillende rassen, namelijk de Johanniter en de Souvignier Gris.

Dit resulteerde in een eerste oogst in 2015 van een 350 flessen wijn rosé en wit. Er werd toen ook gezocht naar een passende naam voor wijn. Aangezien de druiven op de oude zeebodem van de voormalige Zuiderzee groeien, leek ons dit een passende naam voor onze wijn. De naam “Zeebodem’’ was geboren.

In 2016 zou een veel mooiere oogst gaan opleveren, helaas werden de rode druiven aangevallen door de Suzukivlieg. Hierdoor hadden we in 2016 geen rosé, alleen een witte droge wijn, met een aantal van 1200 flessen.

Druivenoogst 2017

Onder mooie omstandigheden hebben we onze druiven kunnen oogsten. Het was een goede oogst en we zijn tevreden over de kwaliteit. Wel hebben we een adviseur in de hand genomen, zo krijgen we de teelt nog beter onder de knie.

Hieronder een mooie fotoreportage van de oogst 2017.

Wijngaard Minderhoudhoeve
Bestel hier uw wijn